KNOCKDHU SPEYSIDE
Knockdhu Distillery grundades 1894 och namnet kommer
av att det ligger vid foten av Knock Hill som på
gaeliska är 'Cnoc Dubh'. Det
uttalas 'nåck-doo'. Det betyder svart kulle.
An Cnoc som deras single malt whisky heter betyder
kullen.
Läget som valdes för detta destilleri var perfekt då
det låg bra vatten, odlingsmark och tillgång till torv alldeles intill.
1930 tog SMD över driften Under kriget var Knockdhu
som så många andra destillerier förläggning för soldater. I deras fall var ett
indiskt förband placerat här.
Efter kriget startade produktionen igen 1945 och
pågick fram till 1983 då de dåvarande ägarna la det i malpåse.
1989 köpte Inver House
Distillers Knockdhu. De använder samma design på pannorna som vid starten 1894
och samma vattenkälla!
Vattnet tar de från källor vid Knock
Hill som ligger bredvid destilleriet. Kornet som används köps från centrala
mälterier och är orökt.
Knockdhus mäskkar är av järn och tar fyra ton.
Jäskaren är sex till antalet och är gjorda av gran. De
har en mäsk- och en spritpanna som båda är internt uppvärmda med ångrör.
De använder begagnade bourbonfat för lagringen av
whiskyn som sker i traditionella dunnage lagerhus på området.
Port
Charlotte 5Y – PC 5 Evolution
·
Första
officiella buteljeringen. Har dock skett någon/några
privata buteljeringar av fatägare tidigare som också har sålts flaskvis.
·
Bruichladdich återinvigdes
officiellt 29 maj (tror jag) 2001 med ett stort party på destilleriets
gårdsplan. Hade varit stängt sedan 1994 (tror jag).
·
Destillering av Port
Charlotte måste ha påbörjats ganska omgående efter återinvigningen.
·
Fenolhalten i Port Charlotte
är ca 40 ppm, d.v.s. samma nivå som Lagavulin, Laphroaig och Caol Ila.
·
Port Charlotte är den
närmaste grannbyn till Bruichladdich. Jim McEwan´s
fru är född där. Enligt Jim själv har han döpt whiskyn till Port Charlotte till
sin frus ära.
·
Den första utgåvan kom 2001;
destillerad 1979. Det sades då att det skulle komma totalt 3 utgåvor med 6000
flaskor i varje. Detta har nu vida överträffats.
·
Release 1: 22Y/1979, 6000
flaskor
·
Release 2: 24Y/1978, 12000
flaskor
·
Release 3: 24Y/1979, 9000
flaskor
·
Release 4: 25Y/1978, 5100
flaskor
·
Release 5: 24Y/1979, 5280
flaskor
·
Release 6: 27Y/1978, 4560
flaskor
·
D.v.s. totalt 41940 flaskor
hittills i förhållande till planerade 18000.
·
Ägs av en Lorne MacKillop, Master of Wine. Alltså en vinkille som givit sig in i whiskybranschen.
·
Har gjort buteljeringar
sedan 1998.
·
Är sannolikt en Independent Bottler som köper fat av ”Brokers”.
·
Finns all anledning att tro
att det kan vara en varierande kvalitet i hans buteljeringar med tanke på
inköpsmöjligheterna.
Vi hade även prisutdelning i
våran tävling.
Inge Sandén fick andra pris.
Och Jan Thenander
fick ett tröst pris bestående av en ny tävlings sats och facit.
Smaknoteringar
Brora 1982 CC 24Y
Färg: Ljusgul
Doft: Karamell, Malt, Lite trä och viss sötma
Smak: Beska, Karamell, Godis, Citrus och lime
Eftersmak: Träig
An Cnoc 1975 30Y
Färg: Gyllene
Doft: Sötma, Viss trä ton och spritig
Smak: Trätoner, Taniner, Ljung och lite sherry
Eftersmak: Lång med sötma
Longmorn 1976 Mackillpos
Choice 30Y
Färg: Gyllene
Doft: Trä, Frukt, Citrus, Sherry, Mjuk och complex
Smak: Vanilj, Citrus, Massivt trä och taniner
Eftersmak: Viss beska lång eftersmak och nötter
Port Ellen 6th annual release
Färg: Gul
Doft: Sötma, Rök, Visst trä och vanilj
Smak: Beska, Taniner, Rök,
Torrt trä och en del taniner
Eftersmak: Lång och fin
Port Charlotte 5Y
Färg: Gyllene
Doft: Massiv rök, Spritig och lite enkelspårig
Smak: Torr rök