KNOCKDHU SPEYSIDE

 

Knockdhu Distillery grundades 1894 och namnet kommer av att det ligger vid foten av Knock Hill som på gaeliska är 'Cnoc Dubh'. Det uttalas 'nåck-doo'. Det betyder svart kulle.

An Cnoc som deras single malt whisky heter betyder kullen.

Läget som valdes för detta destilleri var perfekt då det låg bra vatten, odlingsmark och tillgång till torv alldeles intill.

 

1930 tog SMD över driften Under kriget var Knockdhu som så många andra destillerier förläggning för soldater. I deras fall var ett indiskt förband placerat här.

Efter kriget startade produktionen igen 1945 och pågick fram till 1983 då de dåvarande ägarna la det i malpåse.

1989 köpte Inver House Distillers Knockdhu. De använder samma design på pannorna som vid starten 1894 och samma vattenkälla!

Vattnet tar de från källor vid Knock Hill som ligger bredvid destilleriet. Kornet som används köps från centrala mälterier och är orökt.

 

Knockdhus mäskkar är av järn och tar fyra ton.

Jäskaren är sex till antalet och är gjorda av gran. De har en mäsk- och en spritpanna som båda är internt uppvärmda med ångrör.

De använder begagnade bourbonfat för lagringen av whiskyn som sker i traditionella dunnage lagerhus på området.

 

 

Port Charlotte 5Y – PC 5 Evolution

·        Första officiella buteljeringen. Har dock skett någon/några privata buteljeringar av fatägare tidigare som också har sålts flaskvis.

·        Bruichladdich återinvigdes officiellt 29 maj (tror jag) 2001 med ett stort party på destilleriets gårdsplan. Hade varit stängt sedan 1994 (tror jag).

·        Destillering av Port Charlotte måste ha påbörjats ganska omgående efter återinvigningen.

·        Fenolhalten i Port Charlotte är ca 40 ppm, d.v.s. samma nivå som Lagavulin, Laphroaig och Caol Ila.

·        Port Charlotte är den närmaste grannbyn till Bruichladdich. Jim McEwan´s fru är född där. Enligt Jim själv har han döpt whiskyn till Port Charlotte till sin frus ära.

 

Port Ellen – 6:e utgåvan

·        Den första utgåvan kom 2001; destillerad 1979. Det sades då att det skulle komma totalt 3 utgåvor med 6000 flaskor i varje. Detta har nu vida överträffats.

·        Release 1: 22Y/1979, 6000 flaskor

·        Release 2: 24Y/1978, 12000 flaskor

·        Release 3: 24Y/1979, 9000 flaskor

·        Release 4: 25Y/1978, 5100 flaskor

·        Release 5: 24Y/1979, 5280 flaskor

·        Release 6: 27Y/1978, 4560 flaskor

·        D.v.s. totalt 41940 flaskor hittills i förhållande till planerade 18000.

 

MacKillops

·        Ägs av en Lorne MacKillop, Master of Wine. Alltså en vinkille som givit sig in i whiskybranschen.

·        Har gjort buteljeringar sedan 1998.

·        Är sannolikt en Independent Bottler som köper fat av ”Brokers”.

·        Finns all anledning att tro att det kan vara en varierande kvalitet i hans buteljeringar med tanke på inköpsmöjligheterna.

 

 

Vi hade även prisutdelning i våran tävling.

 

Inge Sandén fick andra pris.

 

 

Och Jan Thenander fick ett tröst pris bestående av en ny tävlings sats och facit.

 

 

Smaknoteringar

 

Brora 1982 CC 24Y

Färg: Ljusgul

Doft: Karamell, Malt, Lite trä och viss sötma

Smak: Beska, Karamell, Godis, Citrus och lime

Eftersmak: Träig

 

An Cnoc 1975 30Y

Färg: Gyllene

Doft: Sötma, Viss trä ton och spritig

Smak: Trätoner, Taniner, Ljung och lite sherry

Eftersmak: Lång med sötma

 

Longmorn 1976 Mackillpos Choice 30Y

Färg: Gyllene

Doft: Trä, Frukt, Citrus, Sherry, Mjuk och complex

Smak: Vanilj, Citrus, Massivt trä och taniner

Eftersmak: Viss beska lång eftersmak och nötter

 

Port Ellen 6th annual release

Färg: Gul

Doft: Sötma, Rök, Visst trä och vanilj

Smak: Beska, Taniner, Rök, Torrt trä och en del taniner

Eftersmak: Lång och fin

 

Port Charlotte 5Y

Färg: Gyllene

Doft: Massiv rök, Spritig och lite enkelspårig

Smak: Torr rök